https://mabellebudapest.hu Skip to main content
Ránctalanítás, ráncok

Ráncok kialakulása: A bőr öregedése már a húszas évek elején elkezdődik. A hám, a bőr legfelső rétege elvékonyodik, hialuronsav tartalma, vízmegkötő képessége, hidratáltsága csökken.

Az irhában csökken a kollagén és a rugalmas rost hálózat mennyisége, a bőr rugalmatlan lesz, csökken a feszessége, mind ezek a ráncok kialakulásához vezetnek. A mimikai izmok állandó összehúzódása következtében ezek a ráncok állandósulnak.

A bőr öregedése genetikailag kódolt folyamat, amely mindenkinél bekövetkezik, az hogy mikor és milyen mértékben, függ az örökölt adottságoktól és a külső környezeti tényezőktől, ezek közül az egyik legnagyobb szerepe a napfénykárosodásnak van. A napozás, a szolárium hatására a bőr rugalmas rostjai nagyobb mértékben és gyorsabban károsodnak, a bőr gyorsabban megereszkedik, ráncosodik. A dohányzás, egészségtelen, stresszes életmód szintén gyorsítja a bőr öregedési folyamatát.

UV sugarak hatása

Az UV sugárzás (elsősorban UVA) krónikus kiváltó oka a mátrix metalloproteinázoknak (MMP), különösen az MMP1, MMP2, MMP3 és MMP9 tartós növekedését idézi elő a bőr fibroblasztjaiban. Az MMP-k a rostos kötőszövet lebomlásához vezethetnek, amely a bőr fénytől való öregedésének legfőbb kiváltó oka.

Az OPN3 UVA fény transzdukciót indít normál humán dermális fibroblasztokban (NHDF). Az OPN3 kiváltja az AP-1 foszforilációját, és végső soron felveszi az MMP1, MMP2, MMP3 és MMP9 szabályozását a CAMKII, CREB, ERK, JNK és p38 aktiválásával. Kalcium-függő G-proteinhez kapcsolt jelátviteli útvonalon keresztül valósul meg a folyamat.

Fényvédő krémek:

A széles spektrumú fényvédő krémek, amelyeknek a faktora (SPF) legalább 15; a jelek szerint csökkentik a nap által okozott bőrrák és a bőr korai öregedésének kockázatát. Annak meghatározására, hogy a fényvédő termék nem veszélyes-e, illetve az UVA-spektrum teljes védelmének spektrális egységességét vizsgálva védelmet nyújt-e, széles spektrumú fényvédő krémeket teszteltek különféle aktív gyógyszerészeti összetevőkkel (API) és különféle adagolási formákban. Több termék nem teljesítette a kívánt elvárásokat.

Az FDA új javaslatával a készítmények széles spektrumigényének megerősítésére az UVA1 (340–400 nm) / UV (290–400 nm) fény abszorbanciáján alapuló spektrális egyenletesség azt mutatta, hogy a vizsgált fényvédő gyógyszerkészítmények közel 40% -a nem volt optimális UVA-védelemmel ellátva.

Az FDA új javaslata segíthet csökkenteni a fogyasztók UVA-terhelését. A fényvédő képesség spektrális abszorpciós adatait felhasználva a termék SPF-értéke javítható, ami az UV védelem növekedésével arányos.

Kozmetikumokról általában

A legtöbb terméket kémiai úton állítják elő, és szinte mindegyik tartalmaz valamilyen konzerválószert, festék- és emulgeáló anyagot vagy antioxidáns hatású összetevőt. Ezek az anyagok úgy vannak kialakítva, hogy a bőrön keresztül gyorsan felszívódjanak és könnyen a véráramlatba jussanak.
Az emulgeálószerek felelősek azért, hogy a zsír és víz összetevők együtt maradjanak. Legismertebb a polietilén-glikol (PEG), amely polyglykol, polysorbate néven kerül feltüntetésre a termékek összetevői között. Ezek az anyagok áteresztővé teszik a bőrt, így idegen organizmusok, illetve mérgek könnyebben bejutnak a szervezetünkbe.
Szinte kivétel nélkül minden kozmetikumban található valamilyen festékanyag, amellyel könnyebben eladható egy-egy termék. Azonban ezek a színezőnek használt vegyületek mesterséges úton vannak előállítva, így az arra érzékenyekben allergénként viselkednek.
A kozmetikumok fele tartalmaz illatanyagot, ami azonban a csomagoláson csak parfümként van feltüntetve. Köztudott, hogy a parfümök akár több száz illatanyagfajtából tevődnek össze. Ezek közül már 26 anyagról derült ki, hogy elég erős allergizáló hatása van.
A „ránctalanító” kifejezés sem  felel meg az elvártaknak, vagyis az ilyen néven forgalomban lévő termékek nem képesek a természetes öregedés folyamatát leállítani, visszafordítani. A legjobb krém is csak csökkenteni tudja a ráncok mélységét, de teljesen eltüntetni nem képes.

Természetes alapú kozmetikumok

Az utóbbi években a természetes alapanyagok iránti igény megnőtt  a kozmetikai termékek összetételének tekintetében. A tengeri moszat poliszacharidjai népszerű természetes összetevők funkcionális tulajdonságaik széles skálájával. Ilyen készítmények: Sargassum vachellianum (SvP), a Sargassum horneri (ShoP) és a Sargassum hemiphyllum (SheP). Ezek bőrvédő tulajdonságait tanulmányozták. A bőrfehéredést és a ráncosodást gátló hatást a tirozináz és az elasztáz gátlásának képességével elemezték. Az eredmények alapján a ShoP maximális tirozináz gátlást mutatott (64,72 ± 0,46%), és az SvP is jelentősen gátolta az elasztázt  (30,12 ± 0,33%).  A vizsgált poliszacharidok mennyiségtől függően produkáltak antioxidáns hatást.

Salvia

A gyógynövények óriási farmakológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, és kevesebb mellékhatással bírnak.

A Salvia officinalis (Lamiaceae) használják az ázsiai és latin-amerikai népi orvoslásban. A tanulmány során metanolos extraktumot használtak az antioxidáns képesség vizsgálatára DPPH módszerrel. A növényi Salvia officinalis ráncok elleni potenciálját UV-fény által indukált ˝fotoaging modell˝ alkalmazásával végezték. .

A Salvia officinalis MeOH kivonata megerősítette az öregedésgátló enzimek magas antioxidáns potenciálját, valamint in vitro és in vivo gátló képességét, így felhasználhatók kozmetikai termékek továbbfejlesztésére.

Esculatin

A reaktív oxigén gyökök (ROS) különböző sejtes megbetegedéseket okoznak. A nagy mennyiségű ROS az intracelluláris oxidatív stressz kiváltója lehet, ami kalcium-egyensúly hiányát eredményezi, ez  öregedést okozhat. Egy tanulmány az esculetin védő hatását vizsgálta az oxidatív stressz által kiváltott öregedéssel szemben az emberi HaCaT keratinocitákban.

Az esculetin megakadályozta a H2O2 által indukált folyamatokat az MMP-1 aktivitási szint gátlásával.  Meggátolta továbbá az intracelluláris kalcium túlzott megemelkedését is és csökkentette az öregedéssel kapcsolatos fehérjék expresszióját.

PCA

A protocatechuic-sav antioxidáns hatásokat eredményez. Egyéb biológiai aktivitásairól, például a ráncok gátló tulajdonságairól azonban korlátozott információ áll rendelkezésre.

Az antioxidáns hatást a szabad gyökök (DPPH, ABTS +) gátló aktivitása alapján értékelték. A PCA bőröregedés elleni hatékonyságának kiértékeléséhez az MMP-1 és az I típusú prokollagén szintjét ELISA segítségével mérték tenyésztett humán dermális fibroblasztokon. Egy in vivo vizsgálatban 22 női alanyt vettek be placebo-kontrollos vizsgálatba. Az arcráncokat, különösen a szarkalábat a szem körül 8 órán át 0,02% PCA-tartalmú folyadékkal kezelték, majd összehasonlították a placebóval.

In vitro vizsgálatban a PCA magas antioxidáns aktivitást mutatott. Kimutatták, hogy indukálják  az I. típusú kollagén szintézisét. Gátolta az MMP-1 szekrécióját az UVA-besugárzott humán dermális fibroblasztokban. Egy in vivo vizsgálatban, folyadék tartalmú 0,02% PCA-t alkalmaztak 8 héten keresztül, ami szignifikánsan csökkentette a bőr ráncos részeinek nagy részét.

Ami az orvosokat illeti:

A bőrgyógyászok azokat a krémeket ajánlják, melyekben tretinoin (más néven retin-A) van, vagy a retinoltartalmú készítményeket. Ezen kívül javasolják a magas alfa-hidroxilsav tartalmú krémeket, melyek segítenek az elhalt hámsejtek eltávolításában, illetve az új kollagénrostok kialakulásában. Hasznosak még a C-vitamin tartalmú kozmetikumok, melyeknek szintén szerepük van a kollagén-termelésben. A legfontosabb azonban az utólagos ránctalanítás helyett a megelőzés. A legnagyobb veszélyforrást az arcbőrre a nap káros sugarai jelentik, ezért mindig fényvédős arckrém használata javasolt. Sokat segíthet, ha nem a hason és az oldalon, hanem a háton alszunk. Emellett rendszeres arccsiszolást ajánlanak, mely nemcsak eltávolítja az elhalt sejteket, de hatására új bőr nő az arcra, mely sokkal élettel telibb.

 

Források:

 

BEJELENTKEZÉS KLINIKÁNKRA

Jelentkezzen be hozzánk most!