https://mabellebudapest.hu Skip to main content
Egészség

Vitamininfúzió a szépség és egészség megőrzéséért

vitamininfúzió, ma belle, ma belle budapest, ma belle klinika, ma belle esthetic, esztétikai egészség klinika, esztétikai klinika, egészségklinika, esztétika, egészség, klinika, magánklinika, endokrinológia, endokrinológia budapest, endokrinológia vizsgálat, Dr. Balogh Illlés Gyula, pajzsmirigy, laborvizsgálat, vérvétel, laborvizsgálat belváros, laborvizsgálat andrássy út, ultrahang vizsgálat, szűrés, anyagjegy szűrés, anyajegy vizsgálat, aynajegy leszedés, infúzió, vitamin infúzió, pcos, nőgyógyászat, dr. Marzia nőgyógyászat, bőrgyószászat,

A vitamininfúzió során a vénás keringésbe juttatnak folyadékot és általában abban oldott gyógyszert. Leggyakrabban kórházi körülmények között zajlik a kezelés, de ritkán otthon is kaphat a beteg infúziót.

Az infúziós oldatok, vitamininfúzió és gyógyszerek, vagyis a kezelést orvos rendeli el. Amikor effajta kúrát kap a páciens, az azt jelenti, hogy a tápcsatorna kikerülésével, közvetlenül a vénás érpályába juttatják a szervezet számára fontos folyadékot, elektrolitokat, gyógyszert.

Az infúziók eredete:

William Harvey-nek (1576-1657) hívták azt az angol orvost, aki az injekciós terápia elvi alapjait lefektette: tudományos munkásságának központjában a vérkeringés tanulmányozása állt. Kortársai közül volt, aki bor, sör és ópium tinktúra keverékét fecskendezte a kísérleti kutyák vénájába, hogy megfigyelje a hatást. Néhány évvel később egy német professzor, Johann Major már emberen is alkalmazta – immár gyógyító célzattal – az új eljárást. Később Sydney Ringer angol farmakológus izolált békaszíven végzett kísérleteket, melyet testen kívül próbált meg életben tartani tápoldat segítségével. A tudós arra a következtetésre jutott, hogy a legjobb eredményt akkor érheti el a kísérletek során, ha a testnedvekkel azonos anyagot tartalmazó oldatot használ. A róla elnevezett, általa alkalmazott oldatot ma is alkalmazzák.

Vitaminok és az egészség:

Az emberi testnek a megfelelő működéséhez és az egészség megőrzéséhez szüksége van a folyamatos vitaminellátására. Ez azonban nagyon kis mennyiséget jelent. Az egészségünk megőrzése érdekében 13 vitamin ellátásáról szükséges gondoskodunk a testünk számára, ezek az A-, C-, D-, E-, K- és a 8 különböző B- vitamin. Minden vitamin speciális szereppel bír, a C-vitamin a sejtek egészségben, az A-vitamin az éleslátás és a bőr egészségének megőrzésében játszik szerepet, a D-vitamin segít a kalcium szabályozásában, amely hozzájárul az erős csontok és fogak kialakításához, az E-vitaminnak pedig a sejtek felépítésében és megtartásában van szerepe.

A vitaminok két csoportját különböztetjük meg: A vízoldékonyak, mint a C- és a 8-féle B-vitamin, melyeket a testünk gyorsan felhasznál és a felesleg kiürül, nem raktározódik. Ezért a vízoldékony vitaminok esetében a magas dózis bevitele kárba vész. A másik csoport a zsíroldékonyak, amelyek közé az A-, D-, E- és K-vitaminok tartoznak. Ezen vitaminok fel nem használt mennyisége akkumulálódik, amely hipervitaminózishoz (vitamintúladagoláshoz) vezethet, a máj és testzsír raktározza őket.

A vitamin infúziót első sorban rákos megbetegedéseknél szokták alkalmazni, amikor a kemoterápia nagyon legyengíti az immunrendszert és a vitaminok tablettában történő beadása már kevésnek bizonyul a hatékony védekező mechanizmus fenntartásra. Lehetőség van szépészeti célból is vitamin infúziót alkalmazni. A vitamin infúzió jelen esetben egy olyan koktél, ami sóoldathoz kevert vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Koncentrált mennyiségben kerül közvetlenül a véráramba a hatóanyag, ezért gyorsabban szívódik fel és fejti ki hatását.

Előnyei: A vitaminok pótlása intravénás formában minden esetben sokkal gyorsabb hatásfokot biztosít a betegek számára. Attól függően kérhető a vitamin infúzió összetétele, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. Erősítheti az immunrendszert, fiatalíthatja a bőrt, regenerálhatja a másnapos szervezetet – vízpótlás vagy éppenséggel méregtelenítéssel.

Immunrendszer erősítés:

Vitamininjekciók:

A vitamintabletták mindenki számára ismertek, azonban a vitaminok véráramba történő injekciója valamelyest idegennek tűnhet számunkra, hiszen hazánkban kevésbé elterjedtek. A vitamininjekció kúra az elmúlt években vált népszerűvé az Egyesült Államokból kiindulva. A terápia lényege, hogy nagy dózisban, intravénásan adagolnak speciális összetételben vitaminokat.

A kúra számtalan egészségre gyakorolt pozitív hatással kecsegtet és széles körű egészségügyi panaszokra ajánlják, mint például: kimerültség, depresszió, daganatos betegségek, Parkinson-kór stb. Segít a regenerálódási folyamatok gyorsításában, sebgyógyulási folyamatok felgyorsításában, és a fokozott fájdalom érzékenység enyhítésében, krónikus fájdalmak esetén. A vitamininjekció kúrát alapvetően mindenkinek ajánlják az egészségügyi problémák orvosolása mellett, az egészség megőrzésére és javítására.

A leggyakoribb vitamininfúzió az úgynevezett Myer-koktél, egy multivitaminkombináció, amely nagy dózisban tartalmaz B- és C-vitaminokat, valamint magnéziumot. A vitaminkoktélt egészségügyi állapotok javítására ajánlják, mint az asztma, migrén, fáradság, depresszió, kardiovaszkuláris betegségek és allergia.

A vitamininjekciós terápiát célirányossá lehetne tenni, ha laboreredmények alapján lenne személyre szabva a kívánatos összetétel, azonban ez jelenleg még a legtöbb esetben nem elérhető.

Horchata gyulladáscsökkentő hatása:

Horchata néven ismert, 23 növényből álló keveréket vizsgáltak egy kutatás során. A növények kémiai összetételét, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásait kutatták. A vizsgálatot a horchata növénykeverék hidroalkoholos kivonatával (HHext) és intravénásan (IHext) végezték. Mind a HHext, mind az IHext kivonatok meg tudták védeni a RAW 264.7 makrofágokat az LPS által kiváltott citotoxikus károsodásoktól, növelve az endogén antioxidáns enzimek szintjét, és modulálva a gyulladást elősegítő és gyulladásgátló citokinek termelését. Nagyobb védőhatást értek el a HHext esetében azonban az IHexthez képest. Az infúzió  jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitást mutatott ki, amely támogatja az egészségre gyakorolt ​​védő hatásokat.

Fiatalítás:

Karboxiterápia:

A karboxiterápia egy olyan élettani elv előnyeit élvezi, amelyet oxigén kiürülésnek hívnak. Minden belégzéssel oxigént juttatunk a tüdőbe, amit a vörös vérsejtek vesznek fel a tüdő apró erein keresztül. A vörösvérsejtekhez pontosan négy darab oxigén molekula képes csatlakozni. Ezek a komplexek haladnak végig a szervezeten az oxigént leadva a sejteknek, a szén-dioxidot pedig, mint hulladékterméket felvéve, azt visszajuttatva a tüdőbe. Amikor a vörösvértestek olyan területre kerülnek, ahol magas a szén-dioxid, torzulnak és az oxigént a rászoruló szövetekbe engedik.

A sötét, szem alatti karikák, a cellulit, vagy narancsbőr és a hegek megjelenésének egyik okát a rossz vérellátottság számlájára írják. Kis mennyiségű szén-dioxid gáz befecskendezésével növelik a szövet oxigén ellátottságát az érintett területen. A karboxiterápiát a sötét szem alatti karikák, striák, cellulitcsökkentés és nem műtéti zsírrétegek kezelésére használják az arcon és a test többi részén. Amellett, hogy növeli az oxigén szintet a kezelt területen, a karboxiterápia növeli a kollagén képződését is a bőrben, ezzel fiatalabb megjelenést biztosítva.

A karboxiterápia egyetlen lehetséges mellékhatása az injekció beadásának helyén kialakuló véraláfutás veszélye. A szemhéjakat általában nyomok nélkül lehet kezelni. Nincsenek ismert kockázatok a terápiával kapcsolatban. A szén-dioxid injekciót évek óta használják a has endoszkópos műtétének megkönnyítésére. A kardiológusok a szén-dioxidot közvetlenül a véráramba injektálnak bizonyos diagnosztikai és terápiás eljárásokra.

Testépítés:

Kreatin:

A kreatin az egyik legnépszerűbb izomtömeg-növeléshez alkalmazott táplálékkiegészítő. Gyakran emlegetik legális doppingszerként is. A kreatin kulcsszereplője az izmok összehúzódásának. Az izomzatban kreatin és kreatin-foszfát formájában van jelen, utóbbi a teljes mennyiség kétharmada. A teljes erőfeszítést kívánó tevékenység során az első 6-8 másodperc energiáját elsődlegesen a korlátozott kapacitású adenozin-trifoszfát (ATP) raktárakból nyeri a szervezet. A kreatin feladata az ATP újra termelődésének elősegítése, ugyanis az izmok összehúzódásához szükséges energiát az ATP adja. A kreatinfoszfát viszont képes újabb energiával ellátni az izmokat, így fokozva a sorozatban végrehajtott maximális izom-összehúzódások során a teljesítményt.

A kreatin alkalmazása az edzés során nagyfokú izom hipertrófiát, valamint keresztmetszet-növekedést idéz elő. A kreatin nagyon közkedvelt az állóképességi sportolók között is. Használatától kezdődően – főként az első alkalmakkor – szinte drasztikus izomtömeg- és erőnövekedés figyelhető meg. Megfelelő táplálkozás mellett az eredmény pedig nem esik össze, sőt tovább növelhető. A kreatin előnyei közé tartozik még, hogy szabályozza a vércukorszintet, javítja a cukor-anyagcserét, és növeli az inzulinérzékenységet.

Bár sokszor felmerül, hogy van mellékhatása, általában csak esetenként előforduló hasmenés lehet. A kreatin legkönnyebben és leggyorsabban a gyógyszerminőségű, szintetikus kreatin-monohidrát (kreatin és egy molekula víz) táplálékkiegészítő formájában vihető be a szervezetbe. Ez hatékonyan fokozza mind a teljes kreatinszintet, mind a kreatin-foszfát raktárakat és növeli a kreatin-foszfát szintézisét. Szinte minden kreatinkészítmény monohidrátot tartalmaz. Mivel az emésztőrendszeren keresztül sokkal lassabban szívódik fel, gyakran alkalmazzák az injekciós vagy infúziós bejuttatási módszereket, de ezek csak klinikai körülmények között alkalmazhatóak. A kreatin növeli az ásványi anyag sűrűségét a csontokban, javítja az agy teljesítményét, és csökkenti az oxidatív stresszt.

Regeneráció:

Infúziós oldatok másnaposságra:

Ausztráliában olyan klinikát nyitottak, ahol komoly pénzért cserébe rövid idő alatt kikezelik a másnaposság pusztító tüneteit. A kezelés mindössze fél óráig tart és infúziót, vitaminokat, oxigénterápiát és hidratálást (tehát vízivást) foglal magába. Mindezt nem kis összegért, a választott kúrától függően 40 – 60 ezer forintért. A klinikának VIP szekciója, illetve egy nagyterme is van, ahol csoportos gyógykezelést is tartanak, például esküvők résztvevőinek. Az Ausztráliában üzemelő Hangover Clinichez hasonló létesítmények egyébként több helyen is előfordulnak.

Egészségügyi szakemberek azonban nem rajonganak a forradalmi ötletért. Szerintük mindez arra sarkallja az embereket, hogy nyugodtan igyanak anélkül, hogy tartanának a következményeitől. A test viszont nem véletlenül jelez, ha kevesebbet bír.

Folyadékok szubkután alkalmazása:

A szubkután infúzió vagy hipodermokalízis olyan módszer, amely során a folyadékot kis szelvényű tűk útján juttatják a bőr alatti térbe.  Általában a combokba, a hasba, a hátba vagy a karokba szúrják a tűt. Kimutatták, hogy a szubkután infúzió hatékonyan alkalmazható hidratálására vagy táplálására akárcsak az intravénás infúziók. Érdemes megjegyezni, hogy a szubkután infúzió számos előnyt kínál az intravénás infúzióval szemben , ideértve az alkalmazás egyszerűségét, az alacsony költségeket és a súlyos szövődmények, különösen a fertőzések hiányát. Szubkután infúzió alkalmas enyhe vagy közepes mértékű dehidrációval vagy alultápláltsággal diagnosztizált betegek kezelésére.

Infúziós terápia hossza, a hibák és az esetleges mellékhatások:

Infúziós idő:

Egy tanulmány során azt vizsgálták, hogy van e különbség a hatásosság között attól függően, hogy az infúziót milyen gyorsan adják be a pácienseknek. Összehasonlították a többkamrás zsákokban érkező lassabb infúzót a különálló gyors infúziókkal szemben. A gyors infúziók esetében megállapították, hogy megnövekedett a vizelet általi mikrotápanyag veszteség a lassú infúziókkal szemben.

A vizsgálat során összehasonlították a vizeletveszteséget a gyors (1 óra) és a lassú (10 órás) nyomelemek infúziója után. A vizsgálatba harminckilenc egymást követő beteget vontak be. Egy teljes napi adag intravénás mikrotápanyagot infúzióval adtak be 1 óra alatt és 10 óra alatt, véletlenszerű sorrendben. Minden infúzió után kimosási napot tartottak. A vizelet Zn-, Mn-, Se-, Cr-, Cu- és Fe-veszteségeit 24 órás vizeletgyűjtéssel mérték.

A Zn-ből 100 μmol adtak be, és vizsgálták a teljes vizeletveszteség. A következő 2 nap során átlagosan 40,6 μmol volt a gyors (1 órás) infúzió, és 33,4 μmol a lassú (10 órás) infúzió utáni veszteség. Ez azt jelenti, hogy 7% -kal több nyomelem távozott a szervezetből a gyors infúzió után a lassúhoz képest. A Mn esetében 1000 nmol adagot követően a veszteségek 9,8 nmol a gyors infúzió, és 22 nmol után a lassú infúzió után.

Nincs szignifikáns különbség azonban más nyomelemeknél:

  • 1 μmol Se után a veszteségek 1,5 μmol gyors és 1,3 μmol lassú esetén;
  • 200 nmol Cr után 257 μmol gyors és 246 nmol lassú esetén;
  • 8 μmol Cu után 1,6 μmol gyors és 1,5 μmol lassú esetén;
  • 20 μmol Fe után 0,6 μmol gyors és 0,8 μmol lassú esetén.

Összességében úgy tűnik, hogy a nyomelemek visszatartását minimálisan befolyásolja az infúziós idő.

Infúziós hibák:

Az infúzióval összefüggő gyógyszeres hibák okozhatják a legnagyobb kárt a betegek számára. A nemzeti gyógyszeres hibajelentő program hibáira és hiányosságaira vonatkozó jelentések 21 éves áttekintése alapján azt állapította meg, hogy az infúzióval társult gyógyszeres hibák elkerülése érdekében számos bevált gyakorlatot alkalmaznak, amelyek támogatják a betegek biztonságát. A tartalomelemzés során kiderült, hogy a legtöbb hibát a nem megfelelő adagolás, téves gyógyszerválasztás, tudásalapú hibák, készség-alapú megcsúszások és figyelmetlenség okozzák.

Világszerte a kórházban végzett leggyakoribb invazív eljárás a perifériás intravénás katéter behelyezése. Noha a perifériás intravénás hozzáférés használata gyakori, jelenléte messze nem jóindulatú. A bejelentett hibaarány 35–50%, még dedikált infúziós csoporttal rendelkező létesítményekben is.

Az intravénás hely jelenlétével összefüggő jelentős szövődmények közé tartozik a lokalizált fertőzés, bakteriémia, flebitisz és infiltráció vagy extravasatio. Az infúziós kezelés biztosításához elengedhetetlen a bizonyítékokon alapuló gyakorlati standardok következetes alkalmazása a perifériás intravénás katéterkezelés minden szempontjából.

Kiemelésre került a gyógyszerek infúzió útján történő beadásának sokrétűsége. A fejlesztési lehetőségek között szerepelnek olyan bevált gyakorlatok, mint például a tudás fejlesztése és a gyógyszerek független többszöri ellenőrzési folyamatának megerősítése. A személyzet számára előny származik a speciális gyógyszerekkel kapcsolatos oktatásból és az intelligens technológiákból.

 

Forrás:

 

BEJELENTKEZÉS KLINIKÁNKRA

Jelentkezzen be hozzánk most!