https://mabellebudapest.hu Skip to main content
EgészségEndokrinológiaNőgyógyászat

A policisztás ovárium szindrómáról (PCOS) röviden 

By 2021.06.28.július 6th, 2021No Comments
pcos
A policisztás ovárium (petefészek) szindróma egy összetett, hormonháztartást komplexen érintő betegség. A PCOS a férfi nemi hormonok (tesztoszteron) túlzott termelődésével, krónikus anovulációval (ovuláció kimaradással) és típusos esetben a petefészek policisztás átalakulásával jellemezhető klinikai tünetegyüttes. A kórképet gyakran tarkítják anyagcsereeltérések (hiperinzulinémia, inzulinrezisztencia, lipidanyagcsere zavarok, magas vérnyomás). Reproduktív korú nők körében az egyik leggyakoribb endokrin betegség, gyakoriságát a 18–55 életév között 5–10%-ra becsülik.

 

A PCOS tünetei:
 • Menstruációs vérzészavar, a vérzés teljes hiánya (amenorrhoea), vagy ritkán jelentkező menstruációs vérzés (oligomenorrhoea) 
 • Férfi nemi hormonok túlzott termelődése, ennek következtében fokozott szőrnövekedés és faggyútermelés, pattanásos bőr, illetve hajhullás  
 • Elhízás jellegzetesen hasi tájékon, az elhízás következményeképpen jelentkezhet inzulinrezisztenica, magas vérnyomás, zavart lipidanyagcsere
 • Jellegzetes ultrahangkép, sok kis ciszta a petefészekben
 • Hosszabb távon meddőség

 

A PCOS diagnosztikája

A jellegzetes klinikai kép, a laborvizsgálat során mért hormonális eltérések, valamint a hasi-és hüvelyi ultrahangon látott jellegzetes gyöngyfüzérszerűen elhelyezkedő petefészek ciszták jelenléte vezeti a klinikus a diagnózishoz. Amennyiben az alábbi kritériumok közül legalább kettő fennáll együttesen (és nem ismert egyéb hormonális eltérést okozó kórkép), abban az esetben megállapítható a PCOS: 

 • Peteérés, valamint tüszőrepedés ritkulása, esetleg elmaradása 
 • Férfi nemi hormonok laborvizsgálattal megerősített emelkedett szintje
 • A policisztás ováriumra jellemző morfológia ultrahangon   

Továbbá fontos, hogy kezdetben a vércukorszint értéke nem feltétlenül tér el a normálistól, viszont sok esetben az inzulin szintje már emelkedett lehet, ilyen módon fenntartva a megfelelő vércukorértéket. A vércukorszint mérésén túl éppen ezért szükséges az inzulinszint mérése is. Rutin eljárás a vércukorszint megítélésére a terheléses vércukorszint mérés.

 

A PCOS kezelése

Napjainkban célzott kezelés még nem érhető el a PCOS kezelésére, de életmódváltással a tünetek többsége enyhíthető.

 • Hajlamosító tényezők között előkelő helyet foglal el a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. Következésképpen az elhízás (főleg hasi). A súlyfelesleg rendezése, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás sokszor már önmagában elég a megfelelő hormonszint eléréséhez ilyen módon a megfelelő peteérés és tüszőrepedés kiváltásához. 
 • Gyógyszeres kezelési lehetőségek

A gyógyszeres kezelés célja elsősorban a tesztoszteron (férfi nemi hormonok) hatásának ellensúlyozásán, illetve a peteérés, illetve tüszőrepedés elősegítésén alapszik. Ezt segítik a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták. Előnyös hatásai közé tartozik, hogy a vérzés (megvonásos vérzés) rendszeressé válása mellett csökkenti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát valamint a férfi nemi hormonok szérumszintjét. 

 • Inzulinrezisztencia együttes fennállása esetén a javasolt terápia, metformin hatóanyagú készítmények szedése. 
 • Laborértékek kontrollálása
BEJELENTKEZÉS KLINIKÁNKRA

Jelentkezzen be hozzánk most!