https://mabellebudapest.hu Skip to main content
EgészségPlasztika

Amit tudni érdemes – Textured és Smooth implantátum

By 2021.06.18.július 6th, 2021No Comments
implantátum
A makrotextúrált implantátum úgynevezett pozitív érdesítéssel készül, tehát egy sima felszínű implantátumra „ragasztanak” 400-600 mikron nagyságú kristályokat. Az érdesítés célja, hogy nagy mértékben csökkentse a tokosodást. Ezt a célt sikerült elérni, mert 30-40%-kal kevesebb a késői tokosodás aránya. Azonban más szövődmény, mint például a serousos és dupla falú tok képződése léphet fel.

 

Egy amerikai 10 éves kutatás 2017-ben publikálta az elemzését különböző márkájú implantátumokról. Fontos megjegyezni, hogy a különböző eljárásokkal készített implantátumok különböző szövődményeket okozhatnak. A mentor implantátum nem mutat tokosodást, de nagyobb súrlódási koefficiense van a mozgásokra és a rotációra, ezzel egyensúlyozva az elmozdulást. Allergan felszíne makrotextúrált, ami a legagresszívabb és a szövet nagyfokú benövését engedi, ezzel megelőzi az elmozdulást és rotációt. Sientra implantátumok ötvözik a macro- és microtextúrált implantátumokat a nagy súrlódási koefficienssel és a minimális szövetbenövéssel.

Minél agresszívabb az implantátum textúrája, annál több a szövődmény.

Az Allergan ugyan a legerősebb stabilitást mutatja, de gyakrabban okoz a környező szövethez adhéziót (Velcro Effect). Okozhat még álkapszula képződést, seroma és duplafalú kapszulát. A mentor implantátumok (24,2%) nagyobb eséllyel szakadhatnak ki 10 év alatt, mint a másik kettő márka (8,7% illetve 9,3%), viszont a kapszula kontrakciója 12,1%, miközben a Sientra 12,9% és az Allergan 18,9%. Ezek az adatok inkább önmagukhoz és nem egymáshoz hasonlítható tényezők.

A smooth, kerek implantátumok nagyobb fokú kapszula kontrakciót mutat főleg, ha az izom fölé van behelyezve. A nagyobb mobilitás miatt gyakrabban félre csúszhat (lateral-slip) vagy leereszkedhet. A megítélése viszont jobban közelít a természetes emlőhöz és a behelyezése könnyebb, kisebb metszést igényel. Rekonstrukciós műtéteknél jobban illeszkedik az emlő szövetéhez. 

A textúrált, kerek implantátumoknak nagyobb metszésre van szűkségük, ami szövődményként nagyobb sebhelyet hagyhat, illetve az implantátum könnyebben felgyűrődhet. Snoopy deformáció is felléphet és megnövekedett BIA-ALCL esélye.

A kapszuláris kontrakció a vezető indikációja a reoperálásnak. A publikált bizonyítékok alapján és a szakértők szerint potenciális rizikót jelent a kapszula kontrakciójára a smooth vagy a saline-filled implantátumok, vagy a subglanduláris behelyezés, illetve a periareolaris bemetszés. A kontrakció minimalizálása elérhető, ha a textured implantátumot használunk, submusculáris behelyezéssel és inframammalis bemetszéssel. Egy 2015-ös meta-analizált, 16 randomizált kontrollcsoportú és 2 retrospektív kutatás során kimutatták, hogy a smooth implantátumok szignifikánsan összehozhatók a kapszuláris kontrakcióval (relatív rizikója: 3.10 (95% CI, 2.23- 4.33), összehasonlítva a textured implantátumokkal.

A Sientra Round and Shaped Core study a smooth és textured implantátumokat hasonlította össze. Az eredmények azt mutatják, hogy csak kicsivel került több alkalom újra operálásra a smooth implantátumoknál. A textured implantátumok nagyobb esélyt hordoznak seroma képződésre. A kapszula kontrakciója viszont közel kétszer nagyobb a smooth implantátumoknál.

Egy másik összehasonlítás a round és shaped implantátumokat veti össze. Allergan round implantátumnál minden szövődmény esélye magasabbnak mutatkozott, kivéve az implantátum kiszakadása. A Mentor implantátumok is hasonló eredményre jutottak.

 

BEJELENTKEZÉS KLINIKÁNKRA

Jelentkezzen be hozzánk most!