https://mabellebudapest.hu Skip to main content
BőrgyógyászatEgészség

Napvédő krémek 

By 2021.06.18.július 6th, 2021No Comments
napvédő
A bőrrák megelőzésének érdekében nagyon fontos, hogy elkerüljük a magas UV-terhelést. Ezért nem szabad nyári napokon a déli órákban napozni, és a leégés elkerülésére fejlesztették ki a napvédő krémeket is.

 

A napvédő krémek alkalmazásának racionalitása bizonyított, ezt nagy epidemiológiai vizsgálatok igazolják. Számos olyan nagy összefoglaló cikk jelent meg, ami cáfolja a napvédő termékek feltételezett rákkeltő hatását. Az egyik legátfogóbb közlemény az 1966-2003 közötti vizsgálati eredményeket összegezve azt állapította meg, hogy a naptejek rákkockázatot növelő hatására semmilyen bizonyíték nincs.

És hogy valóban védenek-e a növényi olajok a leégéstől? Egy ezzel kapcsolatos tudományos vizsgálat szerint van ilyen hatásuk, de ez eléggé mérsékelt: a leghatásosabb olívaolajé fényvédő faktora is csak 7,5, ami az EU-ban elfogadott beosztás alapján alacsony védőhatást jelent, azaz ezek nem alternatívái a magasabb védőhatású naptejeknek, -krémeknek (a kakaóvaj napvédő hatásának mértékéről a szakirodalomban, a fontosabb tudományos adatbázisokban nincs adat).

 

Mi az az SPF

Az UVB és UVA sugárzás ellen védelmet nyújtó fizikai fényvédők cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmaznak. A legelőnyösebb, ha olyant használsz, ami cink-oxidot tartalmaz, mert ez több UV sugárzást blokkol, mint a titán-dioxid. Léteznek kémiai fényvédők is, amik blokkolják az UVA sugarakat. Ilyen például az octocrylene, amely elnyeli mind az UVA, mind az UVB sugarakat. Az octocrylene-hez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek még a benzofenonok is, mint például az avobenzon.

Fontos tudni, hogy az SPF minősítés az UVB elleni védettséget jelzi, míg a “széles spektrum” a címkén azt jelzi, hogy az adott termék véd az UVA ellen is. Azzal is jó tisztában lenni, hogy a különböző környezeti feltételek, évszakok, napszakok és földrajzi hely is befolyásolják a sugárzás intenzitását. Európában az “UVA” jelöli a széles spektrumú védelmet, amely a címkén egy körön belül jelenik meg, máshol jelölik még PA+, PA++ vagy PA+++ jelekkel is. Az UVB védelmet pedig a SPF+szám jelöli. Csak olyant szabad választani, amelyeken szerepelnek ezek a jelölések. Ezen jelek hiányában nézd meg az összetevők listáját. De, ha ott sem találsz fényvédő összetevőt, akkor semmiképpen se válaszd azt a készítményt, mert nem fog fényvédelmet nyújtani.

Az SPF rövidítés a Sun Protection Factor kifejezés, magyar megfelelője Fényvédő Faktor, amit a fényvédelem mértékének meghatározására használnak. Azt mutatja meg, hogy az adott készítmény milyen védelmet nyújt a fény káros hatásaival szemben, hogy mennyire szűri meg vagy blokkolja az UV sugarakat.

 

Mit jelent ez pontosan?!
  • Azt, hogy ha például te 10 perc tűző napon való tartózkodás alatt leégsz, akkor egy SPF 15 fényvédő használatával ezt az időt kitolhatod kb. 150 percig. Így anélkül maradhatsz a napon, hogy leégnél. Ez természetesen egy durva becslés, mert egyéb tényezőktől is függ ez a védelem, például a bőröd típusától, a napfény intenzitásától, a felhasznált fényvédő mennyiségtől illetve minőségétől.
  • Az SPF valójában az UVB sugárzás mértékétől való védelmet jelenti, és nem a lehetséges sugárzásnak kitettség időtartamát határozza meg.
  • A legjobb védelem érdekében a szakértők azt javasolják, hogy a legalább SPF 15-ös fényvédőt használj megfelelő mennyiségben és szükség esetén alkalmazd újra

 

BEJELENTKEZÉS KLINIKÁNKRA

Jelentkezzen be hozzánk most!