https://mabellebudapest.hu Skip to main content
l-karnitin

Az L-karnitin (4-N-trimetil-hidroxi-vajsav) egy aminosavszármazék, az emberi szervezet által is elállított, természetes anyag. Az L-karnitint több mint 100 éve fedezték fel, ekkor izolálták először izomból és igazolták az izomsejtek működésére gyakorolt hatását.

Azóta számos egyéb élettanilag igen fontos hatását mutatták ki a kutatók, így pl. az idegrendszer és a szívizom megfelelő működésének fenntartásában játszott nélkülözhetetlen szerepét. Legfőbb szerepét a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében igazolták. Tudományos megfontolások alapján ezért táplálék-kiegészítőként immár több évtizede alkalmazzák szerte a világon. Fogyasztása veszélytelen, nagy mennyiség bevitelénél sem mutattak ki mérgező hatást, hiszen a felesleg kiürül a szervezetből. Az L-karnitin főleg hús- és tejtermékekben fordul elő. A napi szükséglet 250-400 mg, ennek töredékét képes az emberi szervezet szintézissel előállítani, ezért fontos hogy a többit táplálékkal vagy táplálék-kiegészítőkkel pótoljuk.l-karnitin

A zsírsavak oxidációja a mitokondriumokban (a sejtek energiaközpontjaiban) az energiatermelés egyik legfontosabb forrása a szervezetben. Az L-karnitin segít a zsírok energiává alakításában, hiszen a mitokondrium membránjában elhelyezkedve, a zsírok mitokondriumba szállításának legfontosabb eleme. Ezért az elraktározott zsírokból a szervezet több energiához jut, ennek következtében javul az állóképesség, később jelentkezik a fáradtság. Az L-karnitin ezen kívül kapcsolatba lép szervezetünk sejtjeinek membránjával, védi az oxidatív stressz ellen, és számos létfontosságú fehérje membránba épülésben vesz részt. Sokrétű élettani szerepe miatt az L-karnitin jótékony hatásait emberben több száz különböző klinikai vizsgálatban tanulmányozták, köztük száznál is több dupla-vak, randomizált, kontrollált vizsgálatban. A klinikai vizsgálatok bizonyítják az L-karnitin jótékony hatását számos kóros állapotban és az egészség fenntartásában, mint pl.:

 • cukorbetegség esetén fellépő perifériás idegrendszeri zavarokat csökkenti,
 • öregkori demenciában jótékony hatású,
 • csökkenti a testzsír mennyiségét,
 • késlelteti az öregedési folyamatot,
 • férfiak fertilitási zavaraiban jótékony hatású,
 • növeli a sportolók teljesítményét,
 • pajzsmirigy-túlműködés esetén jótékony hatású,
 • növeli a szív funkcióját iszkémiás szívbetegségekben, fokozza a terhelhetőséget,
 • csökkenti a perifériás érbetegség tüneteit,
 • krónikusan hemodializált vesebetegek életminőségét javítja.
Az L-karnitin egy endogén molekula, amely részt vesz a zsírsav-anyagcserében, és amelyet az emberi test bioszintetizál.

Az L-karnitin számos élelmiszerben megtalálható, a vörös húsok, például a marha- és bárányhús a legjobb választás a karnitin étrenddel történő bevitelére. A jó karnitin források közé tartozik továbbá a hal, a baromfi és a tej. Alapvetően az L-karnitin szállítja a zsírsavláncokat a mitokondriális mátrixba, lehetővé téve a sejtek számára, hogy lebontsák a zsírt és energiát szerezzenek a tárolt zsírkészletekből. A legújabb tanulmányok megvilágítják az L-karnitin kedvező hatásait, amikor különféle klinikai terápiákban használják.  Az L-karnitin és észterei hozzájárulnak az oxidatív stressz csökkentéséhez. Számos betegség kezelésére javasolták őket, pl. szívelégtelenség, angina és súlycsökkenés céljából.

Idegvédelem

Az L-karnitin a hosszú láncú zsírsav-acil-CoA-kat szállítja a mitokondriumokban β-oxidációval történő lebontás céljából. Az L-karnitin kezelés javíthatja az anyagcsere-egyensúly hibákat számos veleszületett betegségben.

Az utóbbi években jelentős érdeklődés mutatkozik az L-karnitin és acetilált származéka, acetil- L-karnitin (ALCAR) terápiás lehetőségeiről. Számos rendellenesség idegvédelme érdekében hasznos lehet, ideértve a hipoxia-ischaemiát, a traumás agyi sérüléseket, az Alzheimer-kórt és a központi vagy perifériás idegrendszeri károsodásokat. A preklinikai vizsgálatokból meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az L-karnitin ALCAR növelheti az energiaszintet, csökkentheti az oxidatív stresszt és megakadályozhatja a későbbi sejthalált felnőttkori, újszülöttkori és gyermekgyógyászati ​​agyi sérülések esetén. Az ALCAR olyan acetil csoportot szolgáltat, amely energiaként oxidálódhat. Acetil-kolin prekurzoraként felhasználható glutamátba, glutaminba és GABA-ba. Lipidekbe beépíthető a myelinizáció és a sejtnövekedés érdekében.

Fiatal patkányok agyi sérülését ALCAR-kezelésnek vetették be.

A kezelés  javította a hosszú távú funkcionális eredményeket, ideértve a memóriát. További vizsgálatokra van szükség azonban az L-karnitin és az ALCAR potenciáljának jobb felfedezéséhez a fejlődő agy védelme érdekében, mivel sürgetően szükség van olyan terápiákra, amelyek javíthatják a kimenetelét újszülöttkori és gyermekkori agyi sérüléseknek.

Az utóbbi években egyre több bizonyíték merült fel arra, hogy az oxidatív stressz számos örökölt anyagcsere-rendellenesség patofiziológiájában szerepet játszik. Az antioxidánsok klinikai alkalmazását ezekben a betegségekben azonban rosszul értékelték, és eddig nem bizonyították azok előnyeit. Az L-karnitin egy endogén anyag, amely a belső mitokondriális membránon áthaladó zsírsavhordozóként szolgál, amely a későbbi béta-oxidációhoz és az ATP-termeléshez szükséges. A lipid-metabolizmusban játszott fontos szerepe mellett az L-karnitin ugyancsak erős antioxidáns (szabad gyökök eltávolítója), így megvédi a szöveteket az oxidatív károsodásoktól.

Egy áttekintés néhány öröklött neurometabolikus betegségben szenvedő pácienstől származó eredményekkel foglalkozott.

Az L-karnitin részt vehet az ilyen rendellenességekben megfigyelt oxidatív károsodások csökkentésében. Egyes betegségek  ​​esetén az L-karnitin csökkent koncentrációja fordulhat elő. Ilyen esetek akkor fordulnak elő, ha a vegyület mérgező metabolit formájában halmozódik fel (például szerves savakkal kombinálódik), vagy protein korlátozott étrend következtében.

Az L-karnitin kiegészítése nemcsak az elem szövethiányának megelőzésére lehet hasznos, hanem az ilyen betegségekben a reaktív gyökök megnövekedett termelése következtében fellépő oxidatív károsodások elkerülésére érdekében is. Figyelembe véve az L-karnitin átjutását a vér-agy gáton, a táplálék kiegészítés az oxidatív sérülésekből származó neurológiai károsodások megelőzésében is hasznos lehet. Ennek a lehetőségnek a jobb feltárása érdekében azonban további vizsgálatokra van szükség.

Izomvédelem és késleltetett öregedés

A mitokondriális redoxi egyensúly hiánya szerepet játszik az öregedés mechanizmusában, különféle degeneratív betegségekben és a gyógyszerek által kiváltott toxicitásban. A sztatinok biztonságos és jól tolerálható terápiás gyógyszerek, amelyek időnként myotoxicitást idéznek elő, például myopathiát és rabdomiolízist. Korábbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a sztatinok által okozott myotoxicitás összefüggésben lehet a mitokondriális funkciók károsodásával. A sztatinok a koleszterin szintézist már a metabolikus útja elején blokkolják, ezért csökkentik mind az ubiquinon (Co-Q10), mind az egyéb fontos metabolitok termelését, beleértve a dolikolokat és az izomsejtek működéséhez szükséges egyéb prenilezett izoprenoidokat. A Co-Q10 fontos elektron transzporter, amely csökkentett formájában (ubiquinol) antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Noha a sztatinok által kiváltott myotoxicitás alapjául szolgáló molekuláris mechanizmusok nincsenek jól megalapozva, a legnépszerűbb hipotézis szerint a mitokondriális légzés gátlása a Co-Q10 kimerülése következtében zajlik.

Ezen túlmenően számos, izolált mitokondriumokat vagy ép sejteket alkalmazó tanulmány kimondja, hogy a sztatinok elősegítik a sejthalált.

A sztatinok a kalcium homeosztázisának megváltoztatásával mitokondriális diszfunkciókat okoznak, ami a béta-oxidáció gátlásával jár, és oxidatív stresszként közvetítődik.  Az L-karnitin, a zsírsavaknak a belső mitokondriális membránon át történő transzportján túl rendelkezik a reaktív oxigéntől megszabadító képességekkel, és átmenetileg a Fe 2+ -ot tud kötni, ami részt vesz az oxidatív stressz megoldásának folyamatában. Ezen kívül mind az L-karnitin, mind a Co-Q10 közvetlen tisztítószerként működik a vázizom mitokondriumok szimvasztatin által kiváltott oxidatív károsodása elleni védelemben.

Az L-karnitinről ismert, hogy in vivo vagy in vitro véd a mitokondriális diszfunkciókkal szemben, amelyeket az oxidatív stressz kiváltói, és amelyek olyan állapotok okoznak, mint öregedés, gyulladás, degeneratív betegségek, karcinogenezis és gyógyszer toxicitás.

Hemodializált vesebetegek kezelése

A gyulladás gyakori szövődmény olyan hemodialízissel (HD) kezelt betegeknél, akiknél nincs előrelátható kezelési stratégia. Ezenkívül HD-s betegekben gyakran előfordul a karnitin hiány a dialíziskor bekövetkező veszteség, a de novo-karnitin renális szintézisének romlása, és az alacsonyabb táplálékfelvétel miatt. Úgy tűnik, hogy a karnitin hiány a HD-s betegek gyulladásaihoz kapcsolódik.

Néhány klinikai kísérlet megvizsgálta az L-karnitin kiegészítő hatását a HD betegek gyulladásos markereire. Az ezen a területen végzett vizsgálatok, egy kivételével, kimutatták, hogy az L-karnitin jelentősen csökkentheti a C-reaktív fehérjét és a szérum amiloid A-t, amik szisztémás gyulladásjelzők HD betegekben.

Fogyókúra és energia

Ma már az L-karnitint úgy ismerjük, mint egy testsúlycsökkentő étrend kiegészítőt. Most itt az idő, hogy megvizsgáljuk, vajon tényleg alkalmas segítség lehet-e abban, hogy ledobjunk magunkról néhány kilót. E kérdésre több válasz is született, melyek egyetértenek abba, hogy az L-karnitin mindenképpen gyorsítja az anyagcserét. 1995-ben M.F. McCarty azt állította, hogy az L-karnitin abban az esetben segítheti elő a fogyást, ha az egy megfelelő edzéssel társul. Elhangzott az is, hogy az L-karnitin képes javítani az egyén májának glükóz homeosztázisát, így annak segítségével beindítható a fogyás.

Az angol Wikipédia a Maryland Egyetem Orvosi Központját idézi, mikor azt állítja, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az L-karnitin hatékony kiegészítője lenne egy testsúlycsökkentő programnak. Azonban abban ők is egyetértettek, hogy az anyagcsere gyorsításával a zsírtömeg csökken, de az izomtömeg nő, így a testsúly változatlan marad ugyan, mégis a fogyni vágyók alakja karcsúbb lesz. Ezzel egyidejűleg a páciensek fáradtság szintje is csökken.

Az American Journal of Clinical Nutrition egy 2007-es tanulmánya arról számol be, hogy akik L-karnitint fogyasztanak, azok mind a zsírtömegükből és mind az izomtömegükből vesztettek. Ezen kívül kevésbé fáradtak el és jobb agyi funkciókat produkáltak. Az egyik fő oka, hogy az L-karnitin kapcsán egyre több kutatás és kísérlet születik, nem más, mint az, hogy kitűnő fogyasztószer. Abban még nincs egyetértés, hogy az L-karnitin szedése közvetlenül vezet-e fogyáshoz vagy, hogy az anyagcsere felgyorsulásával a mitokondriumokban nagyobb felhasznált energia mennyiségből következne be a testsúlycsökkenés.

Az étrend-kiegészítők piacán még ma is nagy a káosz, sok a nem biztonságos, veszélyes készítmény.

Nem beszélve az olyan termékekről, amelyekkel igen rövid idő alatt ígérnek csodát, azaz hatástalanok. Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja azt mondja, hogy sok esetben nem tudjuk, mit is vásárolunk. Alapvetően csodát várunk ezektől a szerektől, de sokszor bizony hatástalanok.

Vannak olyan megbízható zsírégető készítmények, amelyek dinamikus, helyváltoztató mozgás hatására hamarabb elégetik a zsírt, tehát segítenek – mondja a sportorvos. Fontos azonban tudni, hogy ezekre a szerekre minden szervezet – kor, alkat, egészségi állapot függvényében – másképpen reagál.

Csak néhány – eredményesnek tűnő – összetevő:
 • L-karnitin: Legfőbb szerepe a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében van.
 • Koffein: Fokozza a zsírszövetben elraktározott zsírsavak felszabadulását.
 • Zöld tea: A katekin nevű antioxidáns gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést.
 • Arginin és taurin: Ezek az aminosavak a halakban és a tenger gyümölcseiben találhatóak meg. Elősegítik a zsírsejtek és szövetek zsírtartalékának energiává alakulását.
 • Kömény-, tök- és napraforgómag: Ezek természetes fogyasztószerek, magnéziumban, krómban és vasban gazdagok.
Hímivarsejtek védelme

A hímivarsejtek a férfi élete során számos károsító hatásnak vannak kitéve, ilyen például a környezetszennyezés, a gyulladásos folyamatok vagy az életmódi tényezők, mint pl. a dohányzás vagy a stressz. Ezek a tényezők a férfiak szervezetében olyan sejtkárosító folyamatokat indítanak el, melyek a hímivarsejtek érését, mozgását, sőt genetikai tartalmát is károsan befolyásolhatják. Ezek alapján fontos, hogy a férfiak tudatosan is csökkentsék a körülöttük lévő, őket érintő károsító hatásokat. Ezt legegyszerűbben a dohányzás elhagyásával, egészséges életmóddal, egészséges étrend kialakításával érhetik el. A FER14 tabletta olyan magyar fejlesztésű készítmény, ami 14 különböző, az emberi szervezet sejtjeinek élettani működésében szerepet játszó vitamint, aminosavat, nyomelemet, ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a sejtek egészséges működéséhez.

Ezen anyagok: az aminosavak közül az arginin, a taurin, a vitaminok közül a B6, a folsav, a ß-carotin, a B12, a C vitamin, és az E vitamin, a nyomelemek közül a cink, a szelén, az ásványi és egyéb kiegészítők közül pedig a glutathion, a magnézium, az L-carnitin és a koenzim Q10.

Forgalomban lévő étrendkiegészítők

Az L-karnitint legalább négy különböző formában tudjuk beszerezni, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Aki nem szeret tablettákat lenyelni, annak a legmegfelelőbb megoldás  a folyékony L-karnitin lesz. Ugyanakkor, akinek nincs gondja a lenyeléssel, az száraz tabletta formában és kapszulaként is megveheti a terméket. De ezeken a megoldásokon kívül a kereskedelemben az L-karnitinhez por formájában is hozzájuthatunk. Mindegyik formában ugyanazok az előnyei és ugyanolyan jó hatással van a szervezetünkre. Tehát bármelyik formát is választjuk, ugyanazokat az eredményeket érhetjük el velük.

A polcokon megtalálhatunk olyan kiegészítőket is, melyek más anyagokat is tartalmazhatnak: ezek közül a leggyakoribbak az alfa-liponsav (ALA), az L-arginin és a koenzim Q10. Ezek az anyagok az L-karnitin pozitív hatását erősítik. Az is előfordulhat, hogy nem természetes, hanem szintetikus karnitint tartalmaz az adott kiegészítő. Ekkor jelölése nem L, hanem D, vagy ha kombinált, akkor DL.

Lehetséges mellékhatások

Az L-karnitin normál mennyisége nem okozhat mellékhatásokat. Ha többet fogyasztunk belőle, akkor álmatlanság léphet fel, tehát nem érdemes lefekvés előtt fogyasztani. Ritka mellékhatások lehetnek a nyugtalanság, fejfájás, hasmenés, hányinger, étvágytalanság, felgyorsult szívverés.

Pajzsmirigy alulműködés során nem ajánlott a fogyasztása, mert még inkább csökkentheti az amúgy is alacsony hormontermelést. Magas vérnyomás esetén sem ajánlott fogyasztani. Habár ezek a sorok riasztónak tűnhetnek, ez tulajdonképpen egy természetes anyag, így nagyon kicsi annak az esélye, hogy valamilyen mellékhatás jelentkezne. Arra mindenképpen érdemes odafigyelnünk, ha más gyógyhatású készítményt is szedünk, feltétlenül kérdezzük meg orvosunkat, hogy lehet-e az adott gyógyszerrel egy időben az L-karnitint fogyasztani.

Források

 

BEJELENTKEZÉS KLINIKÁNKRA

Jelentkezzen be hozzánk most!