https://mabellebudapest.hu Skip to main content
BőrgyógyászatEgészségPlasztika

Hialuronsav fillerek komplikáció

Hialuronsav

A hyaluronsavat alkalmazzák ráncok vagy akár ajkak feltöltésére, de akár az ízületkeb is fecskendezik. A hialuronsav az ízületi folyadék egyik alapanyaga, vízmegkötő képességével segíti az ízületi folyadék viszkozitásának fenntartását. Porcerősítő hatása úgy nyilvánul meg, hogy az ízületben találkozó porcfelszínek között kenőanyagként működik, így megakadályozza, hogy a porcfelszínek egymáshoz dörzsölődjenek, megkopjanak. A kollagén porcerősítő hatását a felépítésének köszönheti, ugyanis a rugalmas rostok hálózatot alkotva teret biztosítanak a vízmegkötő kondroitinnak és glükozaminnak.

 

hialuronsavA hyaluronsavas ráncfeltöltés fokozza bőr hidratáltságát, rugalmasságát, valamint hosszabb időre újra kisimítja a ráncokat. A hyaluronsav a bőr kollagén rostjainak a fő alkotó eleme. Tartósan megköti a vizet, biztosítja a bőr rugalmasságát, feszességét. A fiatal bőr rostjai nagy mennyiségben tartalmazzák, ám az öregedő bőrben már egyre kevesebb hyaluronsav van. Ahogy csökken a mennyiség, úgy jelenik meg egyre több ránc egyre nagyobb kiterjedésben.

 

 

 


hialuronsav

Az arcfeltöltés a leggyakoribb kozmetikai beavatkozások egyike. Napról napra emelkedik a beavatkozások száma, ezzel a szövődmények is jelentősen nőttek.  55 cikket vizsgáltak 2005-2015 között. Az Amerikai Plasztikai Sebészet Szövetség adatait elemezve a lágyszövet fillerek alkalmazása az utóbbi évtizedben 253%-ot emelkedett. Ennek a 78,3%-át hyaluronal végezték. Nagy népszerűségét annak is köszönheti, hogy ez egy teljesen természetes, az emberi szervezetben is megtalálható anyag, jelentős összetevője az extracelluláris mátrixnak. Kémiailag egy lineáris poliszacharid, diszacharid és N-acetilglükozamin egyveleg.

 

 

A szövődményeket kettéválaszthatjuk korai és késői komplikációkra. A korai szövődmények órákon, napokon belül jelentkeznek, a késői szövődmények hetek elmúltával. A legtöbb komplikáció enyhe, átmeneti és teljesen eltűnik. Az enyhe szövődmények: bőrpír, kisfokú duzzanat, fájdalom, ecchymosis, viszketés, átmeneti színbeli eltérés a szúrás területén. Ezek a tünetek, a bőr esetében az injekció beadása után 24-48 órán belül, az ajak esetében 2-7 napon belül spontán megszűnnek. Előfordulhat, hogy a beavatkozás után átmenetileg a kezelt területeken tömöttség tapintható. Ennek megszűnése esetleg több hetet, vagy hónapot vesz igénybe.

Fájdalom

A fájdalom, mint az egyik leggyakoribb szövődmény csökkenhető érzéstelítéssel, vibrációval, a kezelés utáni jeges hűtéssel. Az ecchymosis és ödéma minimalizálható a kezelés előtt az aspirin, NSAID, ginkgo biloba, E-vitamin, omega-3, ginseng szedés elhagyásával. Nem egyértelmű, de néhány tanulmány arra mutat rá, hogy a beavatkozás előtt és utána szedett K vitamin, bromelin, árnika krém csökkenti ezek valószínűségét. A Tyndall effektust az okozza, hogy a HA fillers túl superficiálisan került beadásra, de ez könnyen orvosolható, ha 15-50 IU hyaluronáz enzimet adunk erre a területre és elmasszírozzuk.

Hiperszenzitív reakciók

Hiperszenzitív reakciók is előfordulhatnak azonban csak 1400-ból egy paciensnél, egy másik kutatás is csak 0,8%-ra becsüli ezt az értéket.

Fertőzések

Fertőzések is feltűnhetnek, mint minden invazív beavatkozásnál. A bőr felszínén elő baktériumok a szúrás során a bőr alá kerülhetnek, ahol immunreakciót váltanak ki. A bektériumokon kívűl gombák és vírusok is lehetnek a fertőzésel forrásai. Ennél a pontnál megint előjön, hogy a kozmetikusok és más hozzá nem értő emberek potenciális veszélyforrásai lehetnek a szövődmények incidenciájának. Lényeges a megfelelő, részletes fogászati anamnézis felvétele, illetve a krónikus sinusitis kizárása. A bőr fertőtlenítése 2-4%-os chlorhexidinenel vagy 70%-os isopropyl alcohollal történik.

Herpes simplex infekció

Herpes fertőzés különösen ajak nagyobbításnál fordul elő. Ha a páciens recurrens herpes fertőzésre hajlamos, akkor a beavatkozás előtt profilaktikus antivirális kezelés javasolt, valacyclovir 500 mg 2 napig a beavatkozás előtt és 3 napig utána.

Abcessus és cellulitis

Leggyakrabban streptococcos és staphylococcus fajok felelősek értük, de feltétlenül tenyészetre kell küldeni, mert MRSA, mycobaktérium is lehetséges. A tenyészetre várva széles spektrumú  antibiotikummal kezeljük a beteget.

Biofilm

Baktériumok az implantált töltőanyagot megtapadási felületként tudják használni.

Idegentest granuloma

Az idegentest granuloma egy krónikus gyulladásos reakció, ami körbe veszi a beadott töltőanyagot. Gyakorisága 0,02%-0,4%-ra tehető.

Vascularis occlusio

Az érelzáródás lehet lokalizált és ezzel helyi bőr nekrózist okoz, és lehet távoli, ami vakságot vagy agyi ischémiát okozhat. A lokalizált occlusiot okkozhatja direkt intravasculáris injekció, vagy kompresszió. Artériás occlusio az artáriába történő befecskendezés miatt fordul elő, és azonnali erős fajdalommal jelentkezik. Ha nem kezelik, akkor purpura és ulceráció jöhet létre. Vénés occlusio inkább kompresszió révén jön létre.

Vakság

A supratochleális, supraorbitális, angular és nasalis dorsalis régiók töltésekor az artéria carotis externa ágaiba juthat az anyag, majd az artéria opthalimca embolizációt eredményezve.

 

Kontraindikáció között szerepelnek az Akut, gyulladásos és lázas megbetegedések, bőrfertőzések, herpesz, terhesség és szoptatás esetén a kezelés nem alkalmazható a hyaluronsavas feltöltés. Illetőleg, egyes belgyógyászati kórképek és autoimmun betegségek meglétekor, valamint véralvadásgátló készítmények szedésekor sem végezhető el a kezelés (Aspirin, Heparin, Sincumar, stb.)

 

Források:

 

BEJELENTKEZÉS KLINIKÁNKRA

Jelentkezzen be hozzánk most!