https://mabellebudapest.hu Skip to main content
EgészségTáplálkozástudomány

Detox teák káros oldala – egészségre káros vízhajtók

Detox teák

A „detox” termékek, esetünkben a detox teák egyre növekvő trendjének megvan az árnyoldala, és míg néhány órára laposabb lehet tőlük a hasad, kérdéses, hogy hosszú távon egészséges-e a hatásuk.

Sok ehez hasonló termék tartalmaz has/vízhajtó szereket.  Lehet, hogy ki sem szúrhatóak, hogy ott lapulnak az összetevők között, de ha túl gyakran vagy nem a megfelelő módon juttatunk be ilyesmit a szervezetünkbe, az nagyon egészségtelen, rendszertelen táplálkozáshoz vezethet.

 

  • A hashajtó használata már ismert, mint az evészavarok része. Az Egyesült Királyságban tavaly a kormány már felkérte az illetékes hatóságot, hogy vizsgálják meg, hogyan forgalmazzák ezeket a gyógyszereket, és hogy szükség van-e szigorúbb szabályozásra.

 

A „detoxikáló” termékek – teák, shake-ek, levek, tabletták és porok – mindenféle csodát ígérnek, onnan kezdve, hogy megszabadítják a testet a toxinoktól, azaz mérgező anyagoktól (ez egyébként a máj rendes napi feladata) odáig, hogy csökkentik a puffadást és lepítják a hasat (úgy, hogy kiürítik a beleket, vagy minden folyadékot kipisiltetnek), valamint, hogy emelik az energiaszintet (stimulánsként működő anyagokkal).

 

  • Dr. Joan Brunton brit pszichiáter szerint aggályos, hogy az olyan, orvosi célú összetevők, mint amilyenek a hashajtók, bekerülnek a kereskedelmi forgalomban lévő termékekbe.
  • „Az, hogy ezek a termékek – hashajtók, „detox teák” és hasonlók – ott állnak a sima élelmiszerboltok polcain, azt a hatást kelti, mintha veszélytelen lenne a használatuk”.
  • „Miközben orvosi tény, hogy az étkezési rendellenességgel küzdők több mint fele használ hashajtókat.
  • Idén az angol Országos Egészségügyi Szolgálat felkérte az Instagramot, Facebookot és Twittert, hogy ne engedélyezzék az ilyen termékek promotálását a celebeknek.

 

Mi olyan szörnyű abban, ha használunk némi hashajtót?

Ha túlzásba visszük, a hashajtók irritálhatják az emésztőrendszert, hasmenést, gyomorgörcsöt okozhatnak és visszatartják a szervezetet abban, hogy feldolgozzák az ételekből származó tápanyagokat. Emellett a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát is csökkenthetik.

 

Minden Detox Tea veszélyes?!

  • A hosszútávú fogyás eléréséhez arra kell törekedni, hogy az ember testében a zsír aránya kisebb legyen, és a teák és shake-ek önmagukban ezt nem képesek kiváltani. A rendszeres edzés, a kiegyensúlyozott étrend, a jó alvás és a stressz megfelelő kezelése mind szükséges a cél eléréséhez, fontos tudni hogy a detox termékek milyen összetevőkből állnak, és hogyan működnek

 

Mely összetevőktől óvakodjunk?

A legfontosabb a szenna, egy növény levele, erős hashajtó hatással.

 

  • legyünk óvatosak a mesterséges édesítő és ízesítő szerekkel, valamint színezékekkel, amiknek szintén lehet hashajtó hatásuk. Fontos, hogy nézzünk utána azoknak az összetevőknek, amiket nem ismerünk.
  • a „természetes” nem feltétlenül jelent ártalmatlant. A szenna példájából is látszik, hogy egy növénynek is lehet erős hashajtó hatása.

 

Érdekesség:

Egyéb összetevők, amikre nem árt, ha felfigyelsz: Satiereal és Super Citrimax, amik olyan, úgynevezett „karcsúsító” termékekben találhatóak, amiket időnként még a Kardashian család tagok is reklámoznak, de az amerikai Étel és Gyógyszer Társaság nem hagyta jóvá őket.!

 

Hogyan méregteleníthetünk természetes módon?

Az olyan gyógynövény teák, mint a citrom, a zöld tea, a csalán, a gyömbér, vagy a pitypang, megfelelnek erre a célra, ami az ételeket illeti, ott pedig ajánlott a grapefruitot, a articsókát, a spárgát, az almát, a dióféléket, a chia magot és a lenmagot.

 

Holland hír: health.com

  • A holland élelmiszerbiztonsági hivatal által közölt információk alapján olyan bolgár eredetű, gyógynövény tartalmú, fogyasztó hatású étrend kiegészítőt hoztak forgalomba az interneten, amely nem engedélyezett összetevőt, valószínűleg szibutramint tartalmaz.
  • A termékek megnevezése: EMTEA, NIVA detox és Irem natural fogyasztó tea illetve kapszula

 

A szibutramin az Európai Unióban betiltott gyógyszer hatóanyag, az „egészséges” emberek 10-30%-ában szédülést, álmatlanságot, szájszárazságot, magas pulzusszámot, magas vérnyomást, hányingert, szédülést és különböző szívproblémákat okozhat már 10 -30 mg/nap fogyasztás esetén.

Az előzetes vizsgálat szerint az étrend kiegészítőből ajánlott napi adag 15,5 mg szibutramint tartalmaz.

A hír alapján lehetségesnek tartják, hogy egy fiatal nő a fogyókúrás tea fogyasztása miatt hunyt el.

 

BEJELENTKEZÉS KLINIKÁNKRA

Jelentkezzen be hozzánk most!